Tag den forreste – for klimaets skyld

Simpelt fif og klima-kloge kunder reducerer madspild i supermarked

Mindre madspild er en effektiv metode til at mindske vores klimabelastning. Under mottoet ’Tag den forreste først for klimaets skyld’ er Coop-kunder klar til at mindske spildet af mælk, æg og brød markant, viser erfaringer fra Aarhus. 

Kunder i supermarkedet Kvickly Bruuns Galleri midt i Aarhus bidrager via deres indkøb af mælk, æg og brød til at mindsker madspild. Det sker takket være et smart og simpelt fif udviklet af græsrodsorganisationen Klima-X i samarbejde med Coop.

– Vores fælles kampagne ’Tag den forreste først for klimaets skyld’ er en kæmpesucces. Vi har nedbragt madspildet med 37 procent på to måneder, fortæller Merete Jensen, der har stiftet og leder Klima-X.

Madspild er både etisk og klimamæssigt et voldsomt problem for fødevarebranchen – og kloden. Ved at reducere madspildet kan Jordens atmosfære blive skånet for op mod ti procent af den globale CO2-udning. 

Med ’Tag den forreste først’ er kunderne i Kvickly Bruuns Galleri blevet udsat for mild ’nudging’. Ved hjælp af informative plakater har kunderne kunne læse, at mælk og brød tæt på sidste salgsdato intet fejler. Tværtimod hjælper kunderne klimaet ved at vælge de forreste og ældste varer, der dermed slipper for at blive smidt ud.

– For Kvickly gavner det mindskede madspild både klima og økonomi. Den konkrete kampagne har givet en gevinst på 5.000 kr./måned, hvilket svarer til 950 liter minimælk, siger Merete Jensen.

Udgangspunkt i dagligdagen

Succesen med ’Tag den forreste først’ er en del af et flerårigt samarbejde mellem Coop, Klima-X og adfærdsforskere fra Aarhus Universitet (kognitionsvidenskab) om klimavenlige indkøb. 

– For Klima-X handler det om at finde løsninger med udgangspunkt i hverdagshypoteser og -problematikker. Jeg tror, mange har oplevet at forsøge at orientere sig i retning af mere klimavenlige varer i et supermarked, men trods gode intentioner er der ikke meget hjælp at hente. Det er desværre hamrende svært at handle klimavenligt, siger Merete Jensen.

Coop, Klima-X og Aarhus Universitet har været samlet om at være nysgerrige på, hvordan de sammen kan gøre det nemmere, mere synligt og tilgængeligt at indkøbe klimavenligt. 

Fra Coop har der været stærk opbakning fra bestyrelsesmedlem Nicolai Houe fra Amba’et, hvis aktivitetspulje har bidraget økonomisk til projektet. Midler i hånd har gjort det muligt for den lokale Coop-formand Preben Damgaard Sørensen og butiksbestyrer Dennis Andersen fra butikken i Bruuns Galleri at indlede et tæt og udviklende samarbejde med Merete Jensen og hendes hold af frivillige klimaaktivister og forskerne fra universitetet.

– I starten af projektet uddelte vi spørgeskemaer til kunderne. Knap 91 procent af 389 respondenter svarede, at de gerne vil købe mere klimavenligt, så vores efterfølgende aktiviteter har bygget på en betydelig interesse, siger Merete Jensen.

Vælg virkemidler med omhu

Interesse er imidlertid ikke nødvendigvis lig med handling. Er af hovedresultaterne fra samarbejdet er, at virkemidler skal udvælges med omhu. Et forsøg, hvor 62 klimavenlige fødevarer identificeret via Concitos klimadatabase fik et særligt mærke, har haft en negativ effekt i form af et faldende salg. 

– Vi kan kunne gætte på, hvorfor det er sådan. Måske handler det om, at folk opfatter klimamærket som en løftet pegefinger eller et signal om, at mærket har udløst en ekstra pris, gætter Merete Jensen.

Bevidst placering af klimavenlige varer virker derimod mere efter hensigten. Selv om ’klima-varerne’ ikke har stået lige ved kassen i stedet for diverse søde sager, har kunderne taget godt imod de grønne fristelser.

– Salget af broccoli, rødbeder, kikærter og andre produkter er faktisk steget på grund af de fremrykkede placeringer. Butikken har valgt det klimarigtige for kunderne. Dermed er det automatiske valg blevet det nemme og klimavenlige valg, påpeger Merete Jensen.

Alternativer til kødretter

Når butikken tager ansvar på kundernes vegne, bliver der altså flyttet forbrug. Det gælder også til del det sidste forsøg, hvor der med udgangspunkt i opskrifter fra Coop er udviklet klimavenlige måltidsposer. Alle ingredienser til vegetarretter er samlet og lette at gå tid. Projektet har konstateret et nogenlunde ok salg af poser med supper, nudler og andre menuer for den travle familie.

– Der er potentiale, men folk skal nok lige vænne sig til at lave klimavenlige alternativer til hverdagskødretter. Det kunne være interessant at køre et forsøg over længere tid, siger Merete Jensen.

Coop overvejer nu at gøre kampagnen ’Tag den forreste først for klimaets skyld’ landsdækkende. Merete Jensen vurderer, at Coop dermed vil kunne indkassere betydelige klimagevinster og spare rigtig mange penge. 

– Klima-X arbejder selvfølgelig videre med at omsætte hverdagsproblemer til klimaløsninger. Vi er stolte af de resultater, vi har skabt sammen med Coop og forskerne, og vi har mange andre gode idéer, der bør testes. Supermarkederne og deres kunder har stadig meget at lære på vejen mod en mere klimavenlig profil, smiler Merete Jensen.

1 thought on “Tag den forreste – for klimaets skyld

  1. Tag den forreste – tak, men så skal min lokale fakta også sætte varerene frem i den rigtige rækkefølge.

    Skummetmælk, som vi bruger til kaffe, må gerne være sådan nogle dage før udløb, men den på havregryn og i glas skal være lidt mere frisk.

    Derfor ville det være dejligt at vores lokale fakta ikke lige pludselig finder mælk, som er nær udløb når der 2-3 dage tidligere er solgt nyere mælk.

    Derfor opfordring til butikkerne vær opmærksom på varerene udløb, for enlige eller små-familier vil gerne gøre de rigtige ting, men det kræver opmærksomhed i flere led.

Leave a Comment


Følg Klima-X
               

Træningsplanen – der får dig i gang med at cykle!

Uge 1: 3 – 5 kilometer / 15 minutter 2-3 gange om ugen
Uge 2: 5-8 kilometer / 20 minutter 2-3 gange om ugen
Uge 3: 7-10 kilometer / 25 minutter 3 gange om ugen
Uge 4: 10 kilometer / 30 minutter 2 gange om ugen

Uge 4

Du er nu nået til din 4. cykeltræningsuge. GODT GÅET!!!

HUSK du gør det for klimaet og for din egen sundhed.

FORTSAT GOD CYKELTUR!

Uge 3

DAMN! YOU´RE GOOD. NU BLIVER DET KUN NEMMERE!

Uge 2

KLAP DIG SELV PÅ SKULDRENE! KUN 3 UGER TILBAGE!

Uge 1

SÅ ER DU KLAR TIL AT KOMME I GANG!
Fokus den første uge er, at komme ind i rutinen, at cykle
regelmæssigt. Du behøver ikke tage cykelture for hyggens skyld,
men fokuser på at bruge det så meget i din dagligdag som muligt.

3 små fif der giver bedst succes:

  1. Find dig en cykelmakker – din roomie, din ægtefælle, søn eller kollega, eller hvem
    end du har lyst til, som gerne vil give den en skalle ligesom dig.
  2. Sæt 2-3 cykelture i kalenderen – gerne de samme dage pr. uge, så du kommer ind i
    en rytme.
  3. Start dine cykelture ved mindst 10 plus grader – det er nemmere at
    komme i gang og blive med at bevare lysten i starten, når vejret også er godt.

Forslag til din klimacool ferie i Danmark

🗓️  JANUAR

SOMMERHUSFERIE

🗓️  FEBRUAR

SOMMERHUSFERIE

SPAFERIE

YOGAFERIE

🗓️  MARTS

AIRBNB

🗓️  APRIL

BYFERIE

SEJLADS-FERIE

🗓️  MAJ

FRI TELTNING

CYKELFERIE

GLAMPING

🗓️  JUNI

KANOFERIE

ØHOP PÅ SYDFYN

CAMPING

🗓️  JULI

SHELTER-TUR

FERIE PÅ MOLS

CYKELFERIE

SURFERFERIE

CAMPING

🗓️  AUGUST

GLAMPING

FERIE PÅ HØJSKOLE

ØHOP PÅ SYDFYN

SURFERFERIE

CAMPING

🗓️  SEPTEMBER

SHELTER-TUR

🗓️  OKTOBER

SPAFERIE

VANDREFERIE

BONDEGÅRDSFERIE

🗓️  NOVEMBER

AIRBNB

🗓️  DECEMBER

SOMMERHUSFERIE

Gode råd til din genbrugstur

  1. Lugt til tøjet eller tjek ting for pletter, skader og huller.
  2. Lad dig ikke skræmme af tøjstørrelserne – altid afprøv tøjet inden køb
  3. Tag dig god tid. Alle de gode skatte er ofte gemt i mængderne.
  4. Spørg efter de nye varer eller om du må besøge lageret
  5. Tilbudsdage – spørg efter tilbudsdage, hvis du er i en genbrugsbutik

Liste over reparationscafeer i Midtjylland
Her kan du få hjælp til at lære at reparere dine ting, fremfor at smide dem væk.

8 hurtige råd til din klimavenlige ferie

  1. Bliv i dejlige Danmark.
  2. Sluk og luk dine devices før du rejser hjemmefra.
  3. Pak genanvendelige remedier: sugerør, bambusbestik, kop og drikkeflasker, bambustandbørster m.m.
  4. Køb genbrug på din ferie.
  5. Saml affald i din ferie.
  6. Brug toget el. cyklen som primær transportform på din ferie.
  7. Spis vegetarisk.
  8. Book miljøvenlig overnatning, eks. sted med eget køkken så i kan lave madpakker, campingpladser, airbnb, eller tjek hotellers miljøcertifikat inden du booker.