Bæredygtig Pakkekalender

Af Pernille Lykke Larsen

Hvordan laver man egentlig en pakkekalender, hvis man bor sammen med to meget klimabevidste tweens på 11 og 12 år, hvoraf den 11-årige måske bedst kan beskrives som en dansk udgave af Greta Thunberg – I ved typen, der skælder ud, hvis man skyller tandbørsten for længe, har meddelt bedsteforældrene at pengene til julegaver i år skal doneres til et godt formål og som ikke længere spiser nutella fordi ”mor, vi ødelægger orangutangernes hjem, hvis vi spiser noget med palmeolie”.

Nogle ville måske sige, at man så slet ikke lavede en pakkekalender – og ja, det havde helt sikkert været det mest korrekte svar, men så havde dette blogindlæg været enormt kort og selvom børnene måske egentlig er ved at være lidt for gamle til pakkekalender, så holder jeg stadig af den særlige magiske stemning, der er i december, når ungerne hver morgen finder ud af, hvor nissen mon har gemt pakken denne morgen (jeg ved godt, at jeg for længst er gennemskuet som mor-nissen, men der er en stiltiende aftale mellem ungerne og jeg, om at jeg godt må være nisse lidt endnu). Men hvor ungerne før var lykkelige for diverse plasticdimser og dippedutter, har en særlig lille svensk pige med en fletning og en skarp tunge nu sat dagsordenen for, hvad nissen skal finde på i år.

Det gør mig sindssygt stolt, at jeg bor sammen med to små klimatosser, der hver dag udfordrer, diskuterer og lærer mig nyt om klimaet, klimaforandringer og hvordan jeg selv, kan være med til at gøre en forskel blot ved at tænke over mit forbrug, hvordan jeg sorterer mit affald og nu også hvordan jeg laver en mere klimavenlig pakkekalender.

Her kan du følge med i hvordan jeg i år har udfordret mig selv til at prøve at lave en lidt mere bæredygtig, klimavenlig pakkekalender end den klassiske, som i hvert fald her hos os typisk har indeholdt en del plasticdimser og dippedutter, som egentlig ikke rigtig havde nogen funktion andet end at blive pakket ud, ligge og flyde for derefter at ende i bunden af en skuffe med en masse andre plasticdimser. Økonomien spiller også ind, så derfor måtte det heller ikke være dyre gaver når jeg nu skal lave 2×24 små gaver.

Kravene har derfor været at gaverne skulle have en funktion – de skal altså kunne bruges til noget, eller måske spises eller kunne være en del af en aktivitet vi kunne lave sammen, være klimavenlige, gerne plasticfrie og ikke alt for dyre.

Så her starter juleeventyret om, hvordan en helt almindelig forstadsmor blev inspireret af sine to klimatosser til at tage udfordringen op og lave en mere Greta-godkendt pakkekalender og også lidt om hvad hun lærte undervejs.

Der findes helt sikkert flere og endnu mere klimavenlige løsninger man kunne have valgt, men her er hvad jeg er endt med i Greta-godkendt pakkekalender 2019 edition.

Klik på en ny låge hver dag, for at se Pernilles version af bæredygtige gaver til hendes børn

Hvis du gerne vil “snyde” så du kan hente inspiration til dine børns kalendergaver, kan du se hele listen her.

Jeg håber, du har kunnet bruge nogle af mine ideer til, en lidt mere klimavenlig pakkekalender – jeg har selv haft det enormt skægt med at finde på gaver og aktiviteter, der kan skabe lykke hos mine to klimatosser.

Med ønsket om en glædelig og klimavenlig(ere) jul.

/Pernille

Disclaimer: Hverken Klima-X eller jeg har modtaget penge fra nogle af de butikker der er nævnt på listen 🙂

Leave a Comment

*

code


Følg Klima-X
          

Hør mere om hvordan du kan deltage i vores klimaoplevelser, som er skræddersyet til dig der gerne vil inspireres til at leve mere klimavenligt.

Tilmeld dig vores nyhedsbrev og bliv løbende opdateret om vores spændende tiltag.